Parketová podlaha – investice na celý život

Dřevěné podlahy nejen dobře vypadají, mají také skvělé izolační i akustické vlastnosti a dlouhou životnost. To platí nejen pro podlahy z masivu, ale i pro parkety.

Parkety jako symbol elegance a útulnosti

Dřevěné podlahy nejen dobře vypadají, mají také skvělé izolační i akustické vlastnosti a dlouhou životnost. To platí nejen pro podlahy z masivu, ale i pro parkety. První parkety se objevily v 16. století ve Francii. Od dob, kdy parketové vzory pokrývaly podlahy pouze soukromých honosných paláců, se zdokonalila nejen jejich výroba, ale i pokládka a renovace. Díky možnosti jejich opakovaného broušení, vyplňování, olejování, lakování a výměny jednotlivých dílů jsou téměř nesmrtelné. A stále platí, že představují symboly elegance a hřejivé útulnosti.

Vzhled parket

Parketa je hoblovaný obdélníkový přířez z jednoho kusu dřeva. Po celém svém obvodu má jednoduchý zámek, díky kterému jednotlivé kusy drží pohromadě. Parkety mívají různé tloušťky, proto je dobré je vybrat ještě před tím, než máte v prostorách zhotovený podlahový podklad. Vyhnete se tak řešení řady komplikací. Evropské typy pokládek bývají zpravidla vyšší než ty z exotického dřeva. A platí, že čím tenčí dřevo je, tím nižší má životnost. Snižuje se tak totiž možný počet renovací.

Vedle výšky přířezu je při výběru nutné řešit také vzhled pohledové vrstvy parket. Spolu s barvou vybraného dřeva a vzoru pokládky určuje celkový ráz interiéru. Parkety typu natur jsou na první pohled jednolité, bez výrazných barevných a strukturálních rozdílů. Dřevo ve variantě standard má viditelná černá oka i běl, ale stále má jemnější barvy než typ rustikal, pro který je typická výrazná přírodní struktura a barevnost. Parkety industrial pak mají velice výraznou kresbu dřeva. Jsou nápadně rustikální, takže jsou pro ně typické větší suky i trhliny. Vzhled a odolnost se liší také podle typu dřeva, které si vyberete. I když lze v základu říci, že například nejtmavší parketová podlaha je z dubu, barvu materiálu je možné ovlivnit také jeho mořenímolejováním či typem laku.

Typy pokládek

Základním typem pokládky jsou dubové jednovrstvé parkety, které představují ideální variantu do bytů i do zátěžových místností, jako jsou kanceláře nebo showroomy. Tato klasika se běžně dodává v několika odstínech. Každé dřevo má své specifické vlastnosti. Za přednosti dubu se považují například tvrdost, odolnost a tvarová stálost.

Dvouvrstvé a třívrstvé parkety jsou podložené dřevěnou protitažnou vrstvou, případně středovou laťovkou, díky čemuž jsou oproti jednovrstvým odolnější vůči vlhkosti a změnám teplot.

Plánujete-li renovaci či pokládku nových podlah, obraťte se vždy na odborníky. Pomohou vám nejen se správným výběrem vhodného typu dřeva, barvy, ale i s typem pokládky. Je to investice na celý život a vyplatí se obrátit na experty. Naši specialisté vám v našem pražském showroomu (Na Florenci 1685/7, Praha 1) pomohou nejen s výběrem parket, ale jsou také zárukou profesionálně a pečlivě provedené pokládky.

 

Podělili jste se s námi
o svou podlahu

#infloor

1 2 3 4 5 6