Jak pečovat o dřevěné podlahy Infloor a předcházet jejich poškození

Dřevo neustále pracuje, dýchá, vydává a přijímá vlhkost s cílem dosáhnout určitého konstantního bodu, rovnováhy vzhledem ke svému okolí. Ve vnitřních prostorách se to týká nejen podlah, ale také veškerého dřevěného nábytku, obložení, hudebních nástrojů, rámů obrazů i samotných olejových maleb. V reakci na své prostředí dřevo může měnit svou barevnost, rozměry, „korýtkovat“ i praskat.

Každá naše podlaha bývá zpravidla, pokud si zákazník nepřeje jinak, ošetřena kvalitním povrchovým olejem. Získává tak dobrou ochranu před vnějšími vlivy. Pokud je však podlaha trvale vystavena špatným podmínkám a ošetřována nevhodnými prostředky, může i tak dojít k jejímu poškození. Za změny povrchu způsobené špatným zacházením s podlahou její výrobce neručí. Jak poničení předcházet?

Nově položená podlaha

Dřevěná podlaha olejovaná z výroby potřebuje ještě čtyři týdny po položení zvláštní péči, aby vyzrála a vytvořila si tak plnou odolnost. Vedle toho, že se čtyři týdny nemá na novou podlahu nic pokládat, neměla by ani po stejnou dobu přijít do styku s vodou. Uklízejte ji tak pouze na sucho – zametejte či vysávejte. Po dvou týdnech ji sice lze lehce přetřít důkladně vyždímaným mopem, ale spíše to nedoporučujeme. To samé platí pro podlahu olejovanou po pokládce. Pro tu ještě navíc platí, že byste na ni po dobu 24 hodin po natření neměli stoupat, pak jen v ponožkách nebo naboso.

Pokud stavíte, snažte se, aby nová podlaha nepřišla do styku s prachem ze stavby. Má silně alkalické PH, které reaguje s nedozrálým povrchem. Dále ji může poškrábat, drobná zrnka se dostat do pórů podlahy, zmatnit její lesk. Zakrytí podlahy u podlahy z výroby lze provést maximálně na tři týdny a s prodyšným krytím. U doma olejované podlahy nejdříve deset dnů po natření finální vrstvy oleje a vždy maximálně na tři hodiny denně.

Všeobecná doporučení

V prostorách s dřevěnou podlahou doporučujeme regulovat vlhkost a teplotu vzduchu. Obzvlášť, pokud se jedná o hodně suchá, nebo naopak vlhká místa. Optimální vlhkost doporučujeme udržovat v rozmezí 45–60 {edfa5191fd8c24b24bdeb0848c5cc617a6171846ab3b35ea56827f4c897f4291} a teplotu okolo 21 °C. S teplotními výkyvy v obývaných místnostech 17–24 °C se počítá. Dlouhodobý sušší či vlhčí vzduch však může způsobit deformaci podlahy.

Tvrdé voskové oleje, které k ošetření našich podlah používáme, poskytují dřevu dostatečnou ochranu proto, abyste mohli běžně vytírat. Hadr nebo mop ale předem vždy dobře vyždímejte a používejte jen čistou vodu bez jakýchkoli rozpouštědel. Jednou až dvakrát měsíčně do vody přidejte univerzální mýdlový čistič. I jedno použití nevhodného přípravku může povrch trvale poškodit. Před každým vytíráním zameťte či vysajte.

Dále na dřevěnou podlahu nepokládejte nic horkého. Její maximální povrchová teplota by neměla překročit 27 °C. V okolí zdroje sálajícího tepla ji doporučujeme chránit sklem, dlažbou či plechem. Před vchod do místnosti s dřevěnou pokládkou je také dobré umístit rohožku. Nohy stolu, židlí či květináče podložte filcovými podložkami. Květináče nikdy nestavte přímo na zem, drží se pod nimi vlhko, které jen tak nezmizí. Pozor také na koberce – některé mají ze spodu vrstvu proti klouzání, která se může časem samovolně k podlaze přilepit. Pokud chcete část podlahy něčím zakrýt, počítejte s tím, že dané místo bude mít časem jiný odstín než nezakrytý povrch. Rozhodně ji však nezakrývejte v tzv. době dozrávání – minimálně deset dnů od jejího finálního naolejování.

Přejeme hodně spokojenosti s Vaší dřevěnou podlahou!

Produkty

K péči o podlahu doporučujeme výrobky švýcarské rodinné společnosti Bona. O kvalitu podlah a jejich životnost se stará již od roku 1919. Nabízí špičkové produkty sloužící pro instalaci, renovaci a údržbu dřevěných podlah jak pro profesionály, tak i majitele podlah. Veškeré produkty na údržbu podlah naleznete zde.

Podělili jste se s námi
o svou podlahu

#infloor

1 2 3 4 5 6